Culinair

Pasta, soep en vis zijn typische gerechten op een menu uit Midden-Italie en uit Umbrie. Sommige gerechten zijn traditioneel, zoals spelt, linzen worstjes en vlees (vooral in Norcia), wild zwijn en vis uit het Lago Trasimeno. Brood en gebak volgen de boerentraditie: pizza, platte broden en zoete foccia, bestrooid met gesuikerde amandelen, rozijnen en noten.

De Umbrische keuken wordt gekenmerkt door traditie, eenvoud en versheid. Men kookt hier trots eeuwenoude, beproefde recepten en staat niet open voor gerechten uit andere streken. Ondanks de grote toevloed van buitenlandse toeristen zijn hamburgertenten een kort leven beschoren. De umbrische keuken past goed bij wat er tegenwoordig leeft: zij is gezond (vrij van boter), laag in cholesterol door de olijfolie, gevarieerd en snel en simpel te bereiden. Het culinaire centrum van de steek is Norcia.

Norcia is beroemd om zijn varkensvlees en vooral om de truffels die in bossen in de omgeving worden gevonden. Truffels worden als beleg op crostini (geroosterde stukjes brood) gedaan of worden verwerkt in een omelet (frittata di tartufi) in een pasta of in vlees. Uit castelluccio, in de buurt van Norcia, komen de beste linzen van het land.

Italianen maken van het ontbijt niet veel werk. Op bijna iedere straathoek is wel een bar, waar ze staand aan de toonbank hun koffie achteroverslaan en een zoet broodje (brioche) eten. Meestal haalt men daarmee de lunch niet, en om 11.00 uur is het gebruikelijk een merenda te nuttigen, een tussendoortje, bijvoorbeeld een sandwich met weer een koffie. Om 13.00 – 14.00 uur is het dan tijd voor de lunch (pranzo), de belangrijkste maaltijd van de dag. Aan het eind van de middag is het borreltijd en om 19.30 -20-30 uur volgt de tweede warmte maaltijd van de dag, het diner (cena). Italianen zijn gewoon meerdere gangen te bestellen.